23948sdkhjf

EU-efteruddannelse på Thule

DEKRA sikrede at 19 chauffører fik fornyet EU-bevis på Thule Air Base på Grønland.

Peter Bøgh Kingstoft Hansen og Bjarne Jensen, begge faglærere hos DEKRA AMU Center Fyn i Odense er netop hjemvendt fra Thule Air Base i Grønland, hvor de har efteruddannet 19 chauffører fra Greenland Contractors, så de kan få fornyet deres EU-bevis.

Hos DEKRA AMU Center Fyn er kundernes behov altid i centrum – også når kunden hedder Greenland Contractors og har brug for EU-efteruddannelse af 19 chauffører. Vel at mærke på Thule Air Base i Grønland. Således drog Peter Bøgh Kingstoft Hansen og Bjarne Jensen, begge faglærere i DEKRA AMU Center Fyn, den 16. juni afsted på en uges intensivt arbejde - og eventyr - blot 25 kilometer fra Indlandsisen.

- Forespørgslen fra Greenland Contractors, om at rykke undervisningen til Grønland, kom helt tilbage i januar. Vi har løbende haft flere af deres medarbejdere på kursus hos os i Odense, i forbindelse med deres ferie eller orlov. Nu efterspurgte kunden et samlet EU-efteruddannelse af 19 mand, hvorfor de ville høre, om vi i stedet kunne sende to faglærere en uge afsted til Grønland for at undervise, fortæller Benny Plesner, direktør i DEKRA AMU Center Fyn og forklarer, at der forud for opgaven var flere ting, der skulle undersøges.

Blandt andet skulle Trafikstyrelsen give deres tilladelse til at afholde kurset på færre dage med flere undervisningslektioner end det lovbestemte antal. ”Helt nøjagtigt skulle 40 lektioner afvikles på blot fire dage”, forklarer direktøren og tilføjer at kursusskemaet desuden skulle rumme plads til individuelle praktiske køretimer på grund af særlige sikkerhedsregler på basen, samt risiko for vejrlig i forbindelse med ekstremt vejr på Grønland.

Stor udfordring

Med alle tilladelser i hus, og et specielt tilpasset program til Greenland Contractors, skulle der nu blot findes to kvalificerede faglærere med lyst til at påtage sig opgaven. Valget faldt på Peter Bøgh Kingstoft Hansen og Bjarne Jensen, der aldrig tidligere havde været i Grønland og derfor var meget spændt på, hvad der ventede dem.

- Vi var jo indstillede på, at det stramme kursusprogram nok ville blive lidt af en udfordring, fortæller Bjarne Jensen, og derfor var det ikke uden en vis bekymring, at han og Peter Bøgh Kingstoft Hansen ved ankomsten til Grønland måtte blive en ekstra dag i Søndre Strømfjord på grund af tåge og dis i Thule. Men sådan er vilkårene i Grønland – om vinteren skaber sneen forsinkelser, om sommeren tåge og dis.

- Men heldigvis havde vi kalkuleret med halvanden dag ekstra i den anden ende, hvis det skulle blive nødvendigt – så der var ikke andet at gøre, end at vente på opklaring, så vi kunne komme videre til Thule.

Og frem kom de – i god tid til kursusstart helt som planlagt.

Opkvalificering og socialt ansvar

EU-efteruddannelseskurset, der blandt andet inkluderer energikørsel, køre- og hviletidsregler samt førstehjælp, var blevet tilbudt til alle medarbejdere med stort kørekort, som stod for at skulle have fornyet deres EU-bevis.

Dels for generel opkvalificering, selvom mange af kursets moduler faktisk ikke er lovpligtige i Grønland, dels for at sikre medarbejdernes muligheder for fortsat beskæftigelse, når de kommer tilbage til Danmark - samt i de perioder, hvor der ikke er arbejde at få på basen. Det er nemlig Greenland Contractors holdning, at alle skal have de bedst mulige kvalifikationer til at finde andet arbejde, når tiden hos dem er slut – en slags social ansvarlighed, om man vil.

Brug for tilbagetrækning

De fleste som deltog i efteruddannelsen har dog arbejdet på basen igennem mange år, typisk 3-4 måneder ad gangen, hvorefter de rejser hjem på orlov og kommer tilbage, når der igen er brug for dem.

Og det er ifølge Casper Jensen, afdelingsleder i Pavements & Grounds hos Greenland Contractors, en rigtig god idé. For selv om der er fine forhold på basen, så skal man have en speciel psyke for at leve og arbejde på den måde. Det bliver utrolig intenst, og så har man ganske enkelt brug for at komme væk for en stund.

Derfor er der også flere af mændene, der har deres egen lille primitive hytte lidt uden for basen, hvor de kan trække sig tilbage – nærmest blot et skur med en primus og en seng. Greenland Contractors råder også selv over en hytte, som der er mulighed for at låne efter behov.

Åben base

I modsætning til andre amerikanske baser, er Thulebasen åben – dvs. ikke indhegnet – og derfor var der kun ganske få sikkerhedsforanstaltninger som Bjarne Jensen og Peter Bøgh Kingstoft Hansen skulle forholde sig til. Primært fordi adgangsforholdene til basen er så isolerede, at man kun kan komme dertil via den lokale lufthavn – og via isen, som kun de lokale fangere benytter sig af. Derfor havde faglærerene også forholdsvis frie tøjler til at udforske den smukke og barske natur - så længe de blot holdt sig i nærheden af deres bil med en walkie talkie i hånden.

De lokale fangere, som kommer via isen kan ligeledes færdes frit på basens område efter aftale med ledelsen, og man gør meget for at de skal føle sig velkommen. Flere af fangerne kommer således ofte på besøg, hvor de medbringer lokale varer, for eksempel skind og kunsthåndværk, som de sælger som souvenirs til mandskabet på basen.

Derudover sørger man altid for at købe lidt ekstra ind af lokale egnsretter til Grønlands nationaldag den 21. juni, så både fangere og mandskabet på basen kan fejre dagen ligesom resten af Grønland.

I den anledning fik Bjarne Jensen og Peter Bøgh Kingstoft Hansen begge lejlighed til at smage på delikatesser som sælspæk, rensdyr, moskus og ’rådne fugle’, samt opleve traditionel grønlandsk trommedans og sang. En oplevelse, de sent vil glemme.

Topmotiverede kursister

Efter en uge sammen med kursisterne på basen kan Bjarne Jensen og Peter Bøgh Kingstoft Hansen sagtens forstå behovet for lidt privatliv, for der arbejdes intenst – og mange timer ad gangen. Men begge oplevede, at motivationen og stemningen blandt mændene var så fantastisk - selv efter 10 timers intensiv undervisning, at de sjældent har oplevet noget lignende. Derfor forløb kurset fuldstændig efter planen, med øjeblikkelig udstedelse af nye EU-beviser til alle kursister, og venskabelige opfordringer om at gentage successen, når EU-beviserne atter skal fornyes om fem år. /Smir

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094