23948sdkhjf

Udvid sømandsskatten

Borgmestre til kamp for DIS-udvidelse.

Både røde og blå borgmestre i flere danske søfartskommuner fastholder deres appel til Christiansborg om at udvide den danske sømandsskatteordning. Det er godt nyt op til de kommende finanslovsforhandlinger, mener Danske Rederier.

Da regeringens vækstteam for Det Blå Danmark den 21. april i år afslørede sine 52 anbefalinger, vakte det glæde hele vejen ud til kajen i de danske landdistrikter. Én af de centrale anbefalinger var nemlig at udvide den særlige danske sømandsskat til også at omfatte alle offshore-skibe og dermed ligestille den danske skatteordning for sømænd med tilsvarende ordninger i vores nabolande.

I april 2017 stilede ti borgmestre, fem fra Venstre og fem fra Socialdemokratiet, fra landets mest sømandstunge kommuner nemlig et brev til erhvervsminister Brian Mikkelsen og regeringen om netop at udvide sømandsskatten. Én af dem, der følger udviklingen tæt, er borgmester Lars Erik Hornemann (V) fra Svendborg Kommune, som er den danske kommune med flest sømænd:

Job og udvikling

-Da jeg og ni andre borgmestre opfordrede regering og det maritime vækstteam til at støtte en udvidelse af sømandsskatten til hele offshore, var det fordi, at det betyder jobs og udvikling. Vækstteamet kom så med en utvetydig anbefaling, hvilket bør følges op på finansloven. Husk at vores brev gik på tværs af landet, på tværs af partiskel og såmænd også rummede både landdistrikter og større byer. Der er altså en bred anerkendelse af, at tiltaget er nødvendigt – og at timingen nu er den rette, siger Lars Erik Hornemann.

Det samme hensyn gælder også i Nordjylland. Så sent som onsdag opfordrede to nordjyske S-borgmestre, Arne Boelt og Birgit Stenbak Hansen, regeringen til at tage affære med finansloven for 2018. Den skal forhandles dette efterår.

Danske rederier er bagud

-Mens vores konkurrenter omkring Nordsøen har ladet deres ordninger omfatte eksempelvis de skibe, som sætter havvindmøller op på havet, så har vi i Danmark ikke inkluderet alle offshore-skibene. Derfor er de rederier bagud i forhold til deres udenlandske konkurrenter, og det kan koste jobs. Her bør regeringen følge anbefalingerne fra forårets maritime vækstteam og få de danske regler bragt på niveau, lød opfordringen i Nordjyske Stiftstidende fra Arne Boelt (S), borgmester i Hjørring Kommune, Birgit Stenbak Hansen (S), borgmester i Frederikshavn Kommune, og Jakob Ullegård, direktør i Danske Rederier.

Den brede opbakning ude i landet glæder direktør Jakob Ullegård fra Danske Rederier, som håber på hurtig handling fra Folketinget. Indsatsen fra de ti borgmestrer viser nemlig med tydelighed, at det er et spørgsmål, som gælder hele landet og i høj grad er relevant for de danske landdistrikter:

-Med vækstteamets klare anbefaling i ryggen, så er det nu, at der skal handles. Får vi ikke moderniseret ordningen i tide, mister vi både jobs i hele landet og muligheden for at gribe fremtidens vækst. Husk på, at OECD forventer en 12-dobling af antallet af jobs i havvind på globalt plan frem mod 2030. Det potentiale står danske rederier godt for at gribe, hvis de har en lige bane at spille på, siger Jakob Ullegård.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093