23948sdkhjf

Mere forvirring om container-vejning

Danske Speditører ser voksende global forvirring om containervejning.

For en uge siden skrev Danske Speditører sammen med Dansk Erhverv til folketingets erhvervs-, vækst- og eksportudvalg om de to organisationers fælles frygt for en uensartet implementering af de nye FN-regler om vejning af containere, der skal eksporteres ad søvejen.

Det har nu fået udvalgets socialdemokratiske formand til at bede ministeren forholde sig til de to organisationers ønske om, at der strars iværksættes et ”udvidet nabo-tjek” og at de nye krav om container-vejning ikke implementeres rettidigt i Danmark, hvis andre FN-lande tøver med at implementere reglerne til tiden. Se tidligere nyhed om sagen her: http://www.dasp.dk/node/900

Siden Danske Speditører sendte henvendelsen til folketingsudvalget sammen med Dansk Erhverv, har Danske Speditører på egen hånd forsøgt at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen.

- Internationale medier og ikke mindst internationalt arbejdende advokatfirmaer har på det seneste offentliggjort artikler og klummer på internettet, som alle peger i retning af, at forvirringen faktisk må siges at blive større dag for dag. Det seneste nye, jeg har kunnet finde ud af, er at den kinesiske regering forholder sig tavst. Det viser sig også, at nogle kinesiske havne udtaler, at de forbereder containervejning efter de nye regler, men at andre kinesiske havne, ifølge den internationale pressen, vil køre videre som hidtil uden hensyn til, at Kina faktisk er underlagt de nye regler, fortæller politik- og kommunikationschef i Danske Speditører, Henrik Beck.

USA vil ikke håndhæve

Det lader til, at de amerikanske myndigheder IKKE vil udsætte implementeringen af reglerne i USA. Men så kommer den finurlige tilføjelse, der får Danske Speditører til at øjne seriøse problemer forude:

- De amerikanske myndigheder vil dog tilsyneladende ikke gøre noget som helst for at håndhæve reglerne i USA. Det vil sige, at amerikanerne vil indføre en ensidig national overgangsordning, der – som jeg forstår det - betyder, at afskiberne er straffri, hvis de opgiver en containervægt, der ikke er i overensstemmelse med sandheden. Det står i skærende kontrast til den danske overgangsordning, der i de første 12 måneder tillader en større fejlmargin, end hvad der kommer til at gælde efter de første 12 måneder, men stadig opererer med, at der kan gives bøder ved overtrædelser. Det gør mig ærlig talt lidt forvirret, og det tror jeg også, at markedet bliver, siger Henrik Beck.

Afrika og Asien tøver mest

Danske Speditører oplyser samtidig, at en større international undersøgelse, der blev offentliggjort i december 2015, også styrker mistanken om, at det kommer til at gå galt efter 1. juli 2016.

Undersøgelsen viser, at kun 30 procent af respondenterne (i en undersøgelse blandt 410 aktører) siger, at de forventer, at deres virksomhed og/eller deres kunder vil være klar til at overholde de nye regler, hvis de implementeres som aftalt 1. juli 2016.

48 procent siger, at ”de har deres tvivl”, og 10 procent siger klart nej. 66 procent forventer enten en ”moderat” eller ”større” forstyrrelse i virksomheden/flowet. Respondenterne forudser flest forstyrrelser i Asia-Pacific (42 procent) og Afrika (22 procent).

Hjemmestrikkede overgangsordninger

På baggrund af disse nye oplysninger, som enhver kan få indblik i på internettet på nedenstående websteder, siger Henrik Beck fra Danske Speditører, at han er blevet bestyrket i, at der er seriøse problemer med i hvert fald nogle landes evne og vilje til at følge beslutningen om en fælles implementeringsdato.

- Vi har i Danske Speditører al mulig grund til at tro, at ikke alle 162 deltagende FN-medlemslande kan eller vil leve fuldt op til kravene pr. 1. juli 2016. Nogle lande vil formentligt have en generel udsættelse. En række andre lande vil formentlig implementere de nye regler til tiden, men de vil gøre det på forskellige måder i form af hjemmestrikkede overgangsordninger. Det vil gøre det globale marked svært at navigere i, siger Henrik Beck.

Kurs mod kludetæppe

Med de nye oplysninger om især Kinas og USA's intentioner mener Danske Speditører, at der er styrket belæg for at anmode erhvervs- og vækstministeren om ikke at sætte sin underskrift på den danske bekendtgørelse, før der er lavet et udvidet nabo-tjek.

- Når ministeren skal svare folketinget i denne sag, forventer vi klart, at ministeren også kommer ind på, hvad de øvrige store og små lande i verden har tænkt sig. Det giver simpelthen ingen mening, at FN satser på en fælles global løsningsmodel, men reelt får et broget kludetæppe ud af det, slutter Henrik Beck, der kan træffes på hbe@dasp.dk  

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062