23948sdkhjf

- Vi er blevet en mere ”rigtig” havn

Aarhus Havn har brugt 2016 på at føre 2015-strategien ud i livet.

Aarhus Havn har brugt 2016 på at føre 2015-strategien ud i livet og at gøre sig det bekvemt i det nye Havnecenter, hvor havnen er kommet tættere på de daglige havneaktiviteter.

Havnedirektør Jakob Flyvbjerg Christensen har fået en bedre udsigt.

Det bagudrettede blik fortæller historien om nogle år i starten af 10’erne, hvor containertrafikken i Aarhus havn i bedste fald kan beskrives som stagnerende. De senere år har den store østjyske havn dog kunnet notere sig flotte stigninger i containerhåndteringen, der er så essentiel for forretningen her i Danmarks suverænt travleste containerhavn.

Det mere nutidige tilbageblik vidner om et 2016, hvor Aarhus Havn har arbejdet på at føre den store og ambitiøse strategi fra 2015 ud i livet. Samtidig har havnedirektør Jakob Flyvbjerg Christensen og hans medarbejdere brugt året på at gøre sig godt til rette i de nye omgivelser i Havnecentret, hvor havnemyndigheden har fået bedre mulighed for på daglig basis at interagere med de havnerelaterede virksomheder og myndigheder, der ligeledes har til huse i Havnecentret midt i Aarhus havns pulserende maritime miljø, som Aarhus Havn-medarbejderne nu har en helt anderledes god udsigt til.

Fremtidsudsigterne for næste år skildrer omridset af et 2017, hvor der fortsat skal fokuseres på havnens strategiske indsatsområder. Og hvem ved, om året også byder på chancen for at gøre sig konkurrencedygtig over for en grønlandstrafik, der efter jungletrommerne at dømme scanner udsigten i horisonten efter grønnere græsgange?

Havnens virkelige DNA

I januar 2016 flyttede Aarhus Havn fra sit daværende domicil på Mindet i den centrale del af Aarhus og ind i det dengang nyetablerede Havnecenter på Østhavnen, hvor blandt andet en afdeling af Søfartsstyrelsen og en række andre maritime brancherelaterede virksomheder har til huse.

Det har også betydet, at havnemyndigheden i dag har fået en bedre udsigt over den del af havnen i Aarhus, hvor de tunge transportfaglige aktiviteter hver dag får skruen til at dreje rundt, og ifølge havnedirektør i Aarhus Havn, Jakob Flyvbjerg Christensen, kan det på flere punkter mærkes, at havnen nu er kommet tættere på dens virkelige DNA.

- Jeg kan mærke, at vi er kommet derud, hvor vores kunder er, og jeg føler, at vi i dag er blevet en mere ”rigtig” havn, end vi var for et år siden, siger havnedirektøren og tilføjer, at han selv og medarbejderne desuden har oplevet at få et kompetenceløft af flytningen.

- Vores arbejdsplads er jo på kontor, så det har betydet noget, at vi er kommet herud og fået en anden oplevelse af havnen. Ved den fælles frokost tales der måske kinesisk ved det ene bord, engelsk ved det andet og jysk ved det tredje – og det giver en positiv afsmittende effekt. Jeg tror også, det har givet vores medarbejdere et kompetenceløft at få en anden forståelse af, hvad andre laver. Jeg er gået igennem det samme – jeg har for eksempel lært noget om projektlaster, jeg ikke vidste i forvejen og fået en anden indsigt i de virksomheder, der er her, siger Jakob Flyvbjerg Christensen.

Fokus på biobrændsel

Ud over at finde sig til rette på den nye arbejdsplads fortæller direktøren, at 2016 især er gået med eksekveringen af den i 2015 formulerede strategi, hvor der blev lagt op til et større fokus på indsatsområderne containerforretning, korn- og foderstoffer, flydende bulk, ny omniterminal og et mål om at blive den største terminal for biobrændsel i landet.

Og netop de to sidstnævnte nye indsatsområder kommer til at få havnedirektørens særlige opmærksomhed i 2017, fortæller han.

- Vi vil være Danmarks førende biobrændstofterminal, og det er vores nye STS-satsning også et udtryk for, siger Jakob Flyvbjerg Christensen og hentyder til havnens nye STS-system, der gør det muligt at omlaste bulkprodukter fra et stort skib til et mindre skib. Ifølge Aarhus Havn er systemet det første af sin slags i landet.

STS (ship-to-ship) betyder for Aarhus Havn, at store skibe, der kræver stor vanddybde, kan gå ind i havnen og omlade gods til mindre skibe med mindre dybgang. Operationsformen er gjort mulig ved, at to af Aarhus Havns eksisterende containerkraner er ombygget til at være multifunktionskraner, der også kan flytte bulkprodukter med en specialfremstillet grab.

- Den nye operation kan også potentielt blive et område, der genererer gods til en dansk havn, hvor det ellers ville være gået til udlandet. Vi satser på, at biobrændselsterminalen kommer til at være på vores nye omniterminal, som vil stå færdig til januar 2018, siger Jakob Flyvbjerg Christensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062