23948sdkhjf

Nyt projekt skal fjerne statsstøtte

De danske skibsværfter har længe levet ? de af dem, som har overlevet ? med det paradoks, at skulle bede regeringen om statsstøtte samtidig med, at man i bund og grund er tilhænger af et frit verdensmarked.

Men hverken herhjemme eller på EU plan har det været muligt at klare sig i den hårde konkurrence med fjernøsten, hvor ikke mindst Korea gennem forskellige mere eller mindre kamuflerede statsstøtteordninger, har tvunget et prisniveau igennem, som har krævet modsvar.

Nu deltager Danske Maritime (tidligere Skibsværftsforeningen) i projektet ?LeaderSHIP 2015?. Det sker ikke mindst fordi der er tale om et initiativ, der kan understøtte videreudviklingen af sektorens konkurrencekraft gennem egne tiltag. Dermed repræsenterer projektet et forsøg på at dreje fokus på EU's skibsbygningspolitik bort fra den traditionelle statsstøttetankegang. Projektet er søsat af den europæiske skibsbygningsforening CESA (Committee of EU Shipbuilders? Associations).

Dansk førerposition

- Set med danske øjne er det især projektets fokus på forskning, udvikling og innovation, der er interessant. Danske maritime virksomheder indtager traditionelt en førerposition på det teknologiske område. Det er lige fra de aktuelle, elektronisk styrede motorer fra MAN B&W Diesel A/S over miljøvenlige og holdbare maritime malinger fra Hempel A/S til verdens største, avancerede containerskibe fra Odense Staalskibsværft A/S samt havgående fisketrawlere fra Karstensens Skibsværft A/S, der er optimeret for at sikre fangstens kvalitet og besætningens sikkerhed, lyder det fra Dansk Maritime, som tilføjer:

- I en globaliseret konkurrence er det et krav til alle virksomheder, at der udvikles nye produktionsmetoder og produkter til sikring af en bæredygtig fremtid.

?LeaderSHIP 2015? projektet søger desuden at afdække områder, hvor industriens udvikling hæmmes af regler og bestemmelser, der er mere restriktive end dem, der gælder for konkurrerende industrier primært i Asien. Tanken er af få en international harmonisering af de relevante regler - f.eks. gennem OECD.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078