23948sdkhjf

Fart på Østeuropa

Danske Industri-virksomheder har for længst flyttet produktion øst for det hedengangne jerntæppe, for at hente gevinsten ved den billige arbejdskraft. Når de 10 nye EU-lande træder ind i unionen 1. maj næste år, vil den udvikling for alvor tage fart. Spørgsmålet er, hvordan følger danske transportvirksomheder med østover.

- Det er bestemt ikke for sent, at etablere sig i Østeuropa. Det gælder både for vores medlemsvirksomheder og for danske transportvirksomheder. Der er naturligvis ikke nogen entydig sandhed for, om man skal gøre det eller ej. Det, der er vigtigt, er at transportvirksomhederne og for den sags skyld vores medlemmer, skal være opmærksom på de muligheder og udfordringer, der findes i Østeuropa, siger Jens Hennild, Dansk Industri.

Han nævner især billigere transport, nye markeder med mulighed for cabotagekørsel og transportvirksomhedernes mulighed for at følge med de danske transportkøbere, der flytter produktionen østpå.

- Udfordringerne er naturligvis, at der kommer mange nye konkurrenter til, som arbejder under en helt anden prisstruktur, end den man er vandt til i Danmark, siger Jens Hennild, der også er formand for Transportøkonomisk Forening (TØF). TØF afholdt en konference om Østeuropa 4. november.

Tæt på Tyskland

Her vurderede kontorchef Theo Rabenberg, Færdselsstyrelsen, at frygten for konkurrencen fra østeuropæiske vognmænd med billig arbejdskraft var overdrevet og henviste til erfaringerne fra Spaniens og Portugals indtræden i EU.

- Jeg tror heller ikke, at konkurrencen vil være markant fra dag 1. Men Spanien og Portugal befinder sig geografisk langt væk fra de markeder, der er vigtige for danske transportvirksomheder. Det gælder ikke for de nye ansøgerlande, der ligger klods op ad Tyskland, siger Jens Hennild og påpeger, at især spanske vognmænd i dag fylder pænt på danske veje.

Han advarer danske vognmænd mod at sove i timen.

- Selv om mange danske transportvirksomheder leverer en forholdsvis høj kvalitet, så vil konkurrencen på ikke mindst prisen få afgørende betydning.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063